English

Ποιό είναι το τέλειο «ΓΕΝΗΘΗΤΩ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΣΟΥ…»;


Σε συνέχεια των κειμένων που έχουν αναρτηθεί, όπως αυτά των αναπάντητων προσευχών, το πώς αφήνουμε στα χέρια του Θεού την υπόθεση μας, το ποια είναι η πιο τοξική και λανθασμένη πεποίθηση σχετικά με το Θεό, κτλ, το παρών κείμενο θέλει να συμπληρώσει στο περιεχόμενο αυτών των κειμένων, ασχολούμενο με τη φράση ή και επίκληση εάν το θέλετε, το «γενηθήτω το θέλημα Σου».

Είναι η καλή συμβουλή και προτροπή που ακούμε από θρησκευτικούς αλλά και πνευματικούς κύκλους και μοιάζει στη φύση της με τη συμβουλή να αφήνουμε όλες μας τις υποθέσεις στα χέρια του Θεού. Στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα καθώς με την επίκληση «γενηθήτω το θέλημα Σου» είναι σαν να λέμε στο Θεό, ότι εμείς προσωπικά (σαν κατώτερα εγώ) παραμερίζουμε και ζητάμε από Αυτόν ν’ αναλάβει την υπόθεση μας ή τις υποθέσεις μας, ή γενικότερα όλη την κατεύθυνση της ζωής μας.

Και ενώ και αυτή η συμβουλή και προτροπή ακούγεται σωστή και ανώτερη, έρχεται πάλι το αμείλικτο ερώτημα γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ενώ συμφωνούν με τη φιλοσοφία της παραίνεσης, ενώ τη βρίσκουν σωστή δεν μπορούν τελικά να την εφαρμόσουν με συνέπεια στη ζωή τους;

Σε αυτήν την ερώτηση θα προσπαθήσει να απαντήσει πάλι αυτό το κείμενο. Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που είχα με μια φίλη μου (τη Λίτσα), όταν αυτή να αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη συμβουλή που της είχε δώσει κάποιος ιερέας…

«Λίτσα για να είμαι απόλυτα σωστός απέναντι σου και να μην σε αφήσω με λάθος εντυπώσεις σχετικά με το «γενηθήτω το θέλημα Σου», εγώ θεωρώ ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί πάντα σε σχέση με την άποψη που έχει ο καθένας για το Θεό. Είναι η πιο σοβαρή ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας δηλαδή σε ποιο ή τι είδους Θεό πιστεύουμε. Όχι στη θεωρία αλλά αληθινά μέσα μας, βαθιά μέσα στην καρδιά μας. Πως σκιαγραφούμε το Θεό; Τι ποιότητες και ιδιότητες του προσάπτουμε και κυρίως ποια η σχέση του Θεού με εμάς προσωπικά; Αυτή είναι η πιο σοβαρή ερώτηση και όχι η κλασική εάν πιστεύεις στο Θεό ή όχι. Ναι, μπορεί να πιστεύεις στο Θεό αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα είναι σε τι είδους Θεό πιστεύεις.

Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι μέσα στην καρδιά μας φτιάχνουμε μια εικόνα του Θεού σε σχέση με την πρωταρχική σχέση και εμπειρία που είχαμε με τους γονείς μας γιατί στην ουσία όταν είμαστε πολύ μικροί οι γονείς μας είναι «ο Θεός μας», από αυτούς εξαρτάται η επιβίωση μας και η ευτυχία μας. Έτσι η πρώτη και πιο δυνατή «αντιπροσώπευση» και στην ουσία «μάθηση» του Θεού για εμάς έρχεται από τους γονείς μας. Η εικόνα που χτίζουμε για τους φυσικούς γονείς μας στη συνέχεια ασυνείδητα μεταφέρεται και προβάλλεται σε αυτό που αποκαλούμε Θεό, αφού σε μεγάλο βαθμό έχουμε υποσυνείδητα ταυτίσει τους ρόλους.

Ναι, μπορεί να μεγαλώσουμε και να μορφωθούμε και να μάθουμε πολλά άλλα πράγματα για το Θεό, να γίνουμε ακόμα και θεολόγοι και να κάνουμε καταπληκτικές συζητήσεις γύρω από το θέμα αλλά η αλήθεια μας δεν είναι οι γνώσεις που έχουμε στη διάνοια μας αλλά αυτό που αληθινά πιστεύουμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας. Και εκεί όπως σου είπα συνήθως κρύβεται το βίωμα που είχαμε από τους φυσικούς μας γονείς, την πρωταρχική σχέση της ζωής μας.

Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν τραύμα από τη σχέση τους με τον φυσικό τους πατέρα, προβάλλουν αυτό το τραύμα στην ιδέα του Θεού και από μέσα τους δεν πιστεύουν σ’ ένα Θεό (ή Σύμπαν αν προτιμάς) γενναιόδωρο, ένα Θεό που είναι εκεί να τους παρέχει ότι χρειάζονται, να τους προστατέψει. Συνήθως πιστεύουν ότι πρέπει να παλέψουν μόνοι τους για να τα βγάλουν πέρα στη ζωή και να προστατέψουν τον εαυτό τους. Προβάλλουν την ανασφάλεια τους προς την πατρική φιγούρα, την μη καλή βίωση του αρχετυπικού ρόλου που έπαιξε ο φυσικός τους πατέρας, πάνω στο Θεό. Υποσυνείδητα ζωγραφίζουν το Θεό με τις ίδια «αδυναμίες», τις οποίες είχε ο φυσικός τους πατέρας. Εάν μάλιστα τον περισσότερο καιρό ήταν απόντας και δεν έπαιξε κάποια άλλη αρσενική φιγούρα μέσα στην οικογένεια αυτό το ρόλο, τότε δεν είναι διόλου απίθανο το άτομο να βλέπει ένα Θεό απόντα από τη ζωή του και να δηλώνει άθεο!! Άντε πες μου τώρα εσύ πως αυτό το άτομο θα πει «γενηθήτω το θέλημα Σου», όταν έχει κακή γνώμη (λόγω φυσικού πατέρα για το Θεό), επειδή το είπε ο παπάς ότι πρέπει να το λέμε;

Από την άλλη εάν το τραύμα είναι από τη μητέρα, τότε το άτομο μπορεί να πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού και στη δύναμη του Θεού (ή Σύμπαντος) αλλά δεν πιστεύει ότι είναι γι’ αυτόν. Επειδή η μητέρα αντιπροσωπεύει τη φροντίδα και τη στοργή, εάν έχει τραυματιστεί αυτή η εικόνα, τότε μεταφέρεται και στο Θεό (ή Σύμπαν). Δηλαδή ενώ ο Θεός μπορεί στην αντίληψη του ατόμου να είναι δυνατός και να μπορεί να κάνει τα πάντα, ωστόσο το άτομο δεν πιστεύει και δεν περιμένει να λάβει φροντίδα και στοργή από το Θεό, γιατί το τραύμα του από τη μητέρα του, όπου δεν έλαβε όση φροντίδα και στοργή θα ήθελε, υποσυνείδητα το μεταφέρει και το προβάλλει τώρα στο Θεό. Και εδώ το άτομο δεν μπορεί να πει με την καρδιά του «γενηθήτω το θέλημα Σου» γιατί δεν πιστεύει ότι ο Θεός θα νοιαστεί γι’ αυτόν και θα τον φροντίσει.

Το γενηθήτω το θέλημα Σου μπορεί να ειπωθεί αληθινά και αποτελεσματικά μόνο όταν το άτομο καταλάβει τις λανθασμένες προβολές του πάνω στην ιδέα του Θεού και στην ουσία θεραπεύσει τον τραύμα του και «απαλλάξει το Θεό» από αυτές τις λανθασμένες ιδέες και προβολές που αφορούσαν τους φυσικούς του γονείς και τη σχέση του μαζί τους. Μόνο τότε μπορεί  ν’ αρχίσει να καλλιεργεί την προσωπική του σχέση με το Θεό. Πρέπει να νιώσει ότι έχει προσωπική σχέση με το Θεό (και μάλιστα αγάπης και εμπιστοσύνης) για να πει από την καρδιά του το «γενηθήτω το θέλημα Σου».

Δεν έχει νόημα να ξέρεις ότι ο Θεός είναι πανίσχυρος εάν δεν ξέρεις ότι έχεις προσωπική σχέση μαζί Του και ότι νοιάζεται για σένα προσωπικά.

Πχ ποιός είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο; Ο Μπίλ Γκέϊτς; Ας πούμε αυτός. Αυτός ο άνθρωπος με την οικονομική του δυνατότητα μπορεί να σου πραγματοποιήσει σχεδόν όποια επιθυμία έχεις και προϋποθέτει χρήματα. Αλλά το να ξέρεις ότι είναι ο πιο πλούσιος και ισχυρός άνθρωπος, έχει κάποιο όφελος για σένα προσωπικά; Έχεις να περιμένεις κάτι από τον Μπιλ Γκέϊτς; Όχι και ο λόγος είναι ότι δεν έχεις προσωπική σχέση μαζί του. Δεν υπάρχει προσωπική σχέση και μάλιστα σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης μαζί του που να σε κάνει σίγουρη ότι εάν του ζητήσεις κάτι θα σου το δώσει. Το ίδιο είναι με το Θεό. Πώς να πεις «γενηθήτω το θέλημα Σου» όταν από μέσα σου δεν πιστεύεις ότι έχεις προσωπική σχέση και μάλιστα αγάπης μαζί Του; Είναι αδύνατον, δεν θα το κάνεις. Ή και να το κάνεις πως θα το κάνεις; απλά παπαγαλίζοντας τη φράση «γενηθήτω το θέλημα Σου» επειδή είπε ο ιερέας να το κάνουμε; Πως θα το πεις, σαν «μαγικό ξόρκι;». Ο Χριστός δεν σταμάτησε να λέει ότι όλα εξαρτώνται από την πίστη μας, ότι μπορούμε να κάνουμε ότι έκανε και Εκείνος αρκεί να έχουμε πίστη. Πως λοιπόν θα πούμε «γενηθήτω το θέλημα Σου», όταν δεν πιστεύουμε στο Θεό και στην προσωπική σχέση μαζί Του; Όταν δεν πιστεύουμε στην αγάπη Του για εμάς προσωπικά και αντίθετα προβάλλουμε επάνω Του όλες τις λάθος ιδέες;

Κάποτε σε μια πνευματική ομάδα που ήμουν πριν καμιά 20ρια χρόνια, ο δάσκαλος στην ομάδα είχε αναρωτηθεί για το ίδιο θέμα, «και εάν ο Θεός θέλει να πεθάνεις;» πως θα πεις τότε «γενηθήτω το θέλημα Σου»; Φυσικά αυτή η απορία, όπως καταλαβαίνω τώρα τα πράγματα, πιο πολύ εξέφραζε την προσωπική ανασφάλεια του δασκάλου στην ιδέα του Θεού παρά ότι είναι μια αληθινή απορία. Αν είναι δυνατόν ο Θεός που μας δίνει τη ζωή να θέλει να πεθάνουμε!

Δυστυχώς λόγω των θρησκειών πολλές λάθος ιδέες έχουν «κυκλοφορήσει» σχετικά με το θέλημα του Θεού. Άλλος πιστεύει ότι ο Θεός τον θέλει να είναι φτωχός, άλλος ότι τον θέλει άρρωστο για να τον «δοκιμάσει», άλλος ότι τον θέλει να εγκαταλείψει την οικογένεια του και να γίνει μοναχός, άλλος ότι τον θέλει να «στρατευτεί» στον «καλό σκοπό» και να προσφέρει όλα του τα υπάρχοντα σους φτωχούς, κτλ.

Αλήθεια εάν έχεις τέτοιες ιδέες και δεν σου αρέσουν, πως θα πεις «γενηθήτω το θέλημα Σου». Απλά δεν το λες ποτέ γιατί δεν θέλεις να ρισκάρεις. Έχουμε κάνει το Θεό τηλεπαιχνίδι με κουτιά και κάρτες που δεν ξέρουμε ποιά θα είναι η επόμενη που θ’ ανοίξουμε ή θα τραβήξουμε, Μπορεί να είναι κάτι καλό ή μπορεί να τα χάσουμε όλα. Όπως στη μονόπολη που τραβούσαμε κάρτα και έλεγε πήγαινε κατευθείαν στη φυλακή ή ότι χρεοκόπησες!!

Να μη σε κουράζω, μπορείς να πεις με ειλικρίνεια και μέσα από την καρδιά σου το «γενηθήτω το θέλημα Σου», μόνο σε κάποιον με τον οποίο σχετίζεσαι και τον ξέρεις. Ξέρεις τι σκέφτεται για σένα, ξέρεις ότι μπορείς να τον εμπιστευτείς και το κυριότερο ξέρεις ότι σε αγαπάει και πάντα θέλει το καλό σου. Σε αυτόν τον άνθρωπο λες ναι, γενηθήτω το θέλημα σου. Όπως δεν θα έλεγες ποτέ σ’ ένα άγνωστο γενηθήτω το θέλημα σου, έτσι είναι και με το Θεό. Πρέπει σε κάποιο βαθμό να έχεις γνωρίσει την αγάπη και καλοσύνη Του για σένα και έτσι ν’ αρχίσεις να Τον εμπιστεύεσαι. Όπως πχ εμπιστεύεσαι την αδερφή σου και ξέρεις ότι δε θα σε βλάψει αλλά αντίθετα θέλει το καλό σου και σ’ αγαπάει (πιστεύω να τα λέω σωστά για την αδερφή σου, έτσι;…χαχα), μόνο εάν νιώσεις το Θεό κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορείς να πεις με όλη σου την καρδιά «γενηθήτω το θέλημα Σου» και όχι σαν τηλεπαιχνίδι που δεν ξέρεις τι κάρτα θα ανοίξεις.

Μόνο στη γνώση και βίωση της αγάπης του Θεού ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ για σένα, θα νιώσεις σιγουριά και εμπιστοσύνη να αφεθείς στην αγκαλιά Του. Και τότε είναι το μεγάλο πανηγύρι γιατί μέσα από την προσωπική σχέση αγάπης, ότι ζητάς από το Θεό, ξέρεις ότι το «γενηθήτω το θέλημα Σου» είναι για να σου φέρει κάτι ακόμη καλύτερο που απλά εσύ δεν μπορούσες να σκεφτείς εκείνη της στιγμή. Και τότε όλοι οι στόχοι που επιτυγχάνεις, όλα τα δώρα που δέχεσαι από το Θεό γίνονται ένα καθρέφτισμα της αγάπης του Θεού για σένα μέσα από αυτά τα πράγματα. Μέσα από τον άνθρωπο που αγαπάς και έχεις σχέση βλέπεις το Θεό, μέσα από την αφθονία των χρημάτων βλέπεις το Θεό, μέσα από την άριστη υγεία σου βλέπεις το Θεό, μέσα από το οτιδήποτε επιτυγχάνεις βλέπεις το Θεό και έτσι γνωρίζεις ακόμη πιο βαθιά την αγάπη Του για σένα, το προσωπικό Του νοιάξιμο για σένα. Την καλοσύνη Του για σένα. Την προσωπική Του σχέση μαζί σου!! Υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτό, να βιώνεις τη ζωή σου ξέροντας ότι κάθε στιγμή σε προστατεύει και καθοδηγεί η αγάπη του Θεού; Νομίζω πως όχι!!

Αν ήξερες ότι ο ίδιος ο Θεός μέσα από εσένα και μέσα από τις υπέροχες επιθυμίες που ενσταλάζει στην καρδιά σου (ο Θεός μας μιλάει πάντα μέσα από τις αληθινές μας επιθυμίες, τις πιο βαθιές μας επιθυμίες, τις πιο υπέροχες), θέλει ο Ίδιος να Του επιτρέψεις να βιώσει/προσφέρει/εκφράσει/φανερώσει/απελευθερώσει/δημιουργήσει/αποκαλύψει στο υλικό πεδίο, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ Μ' ΕΣΕΝΑ, την ομορφιά, τον πλούτο, την τέλεια υγεία, κτλ, τι θα έλεγες; Τι θα έλεγες εάν σε ρωτούσε «μπορώ (ή αλλιώς «θα Μου επέτρεπες;») μέσα από εσένα να βιώσω τον έρωτα και την αγάπη;», «μπορώ μέσα από εσένα να βιώσω τον οικονομικό πλούτο και την αφθονία;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να βιώσω την ομορφιά;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να ντυθώ με όμορφα ρούχα;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να βιώσω τέλεια σωματική υγεία και ομορφιά;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να βιώσω υπέροχες, χαρούμενες αρμονικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να γνωρίσω υπέροχα ταξίδια και περιπέτειες;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να δημιουργήσω μια υπέροχη οικογένεια;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να εκδηλώσω και βιώσω στον υλικό κόσμο την υπέρτατη καλοτυχία και καλοσύνη;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να γίνω η θεραπεία και η υγεία στη γη;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να δώσω τη συμπόνια;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να μοιράσω και να βιώσω κάθε ευλογία;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να απλώσω το Θεϊκό Φως στον κόσμο;», «Μου επιτρέπεις μέσα από εσένα να δημιουργήσω υπέροχα έργα;» (οι ερωτήσεις του Θεού μπορεί να είναι μυριάδες, όπως και οι επιθυμίες των ανθρώπων. Στην ουσία οι ερωτήσεις γίνονται από το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας δηλαδή του Παράκλητου, του Αγίου Πνεύματος, με κρούση στις καρδιές και τη διάνοια μας). Τι θα έλεγες τότε; Δεν θα ήταν η πιο σωστή και καλύτερη στιγμή για Του απαντήσεις, να Του πεις με όλη σου την καρδιά… «ΓΕΝΗΘΗΤΩ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΣΟΥ…»

Και ακόμη περισσότερο εάν θα ήθελες να προσθέσεις και κάτι ακόμη στο γενηθήτω το θέλημα Σου, να συμπληρώσεις: «θέλω να γίνει το θέλημα Σου γιατί μόνο έτσι μπορώ να Σε συναντήσω αληθινά Θεέ μου (Χριστέ μου/ανώτερε εαυτέ μου/θεϊκέ εαυτέ μου, κτλ), μόνο μέσα από την εκπλήρωση των υπέροχων επιθυμιών που Εσύ μου βάζεις στην καρδιά. Θέλω πχ στη ζωή μου να Σε συναντήσω σαν πλούτο και αφθονία γιατί έτσι Σε γνωρίζω ως ελευθερία. Θέλω να Σε συναντήσω σαν αγάπη και έρωτα σε μια σχέση γιατί έτσι Σε γνωρίζω σαν έκσταση. Θέλω να Σε συναντήσω σαν σωματική ομορφιά και υγεία γιατί έτσι Σε γνωρίζω σαν αρμονία. Θέλω να Σε συναντήσω σαν υπέροχες εμπνευστικές ιδέες γιατί έτσι Σε γνωρίζω σαν δημιουργία. Θέλω να Σε συναντήσω σαν ασφάλεια στη ζωή μου γιατί έτσι Σε γνωρίζω σαν προστασία, κοκ».

Αυτό είναι το τέλειο γενηθήτω το θέλημα Σου….» που μπορούμε να πούμε και φωναχτά, όλο χαρά, να εκστομίσουμε!!

active³ 5.3 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης